Kurs i lieslåtter 11/6 Lärjeån

Hejsan odlare!
Sista workshopen/första halvlek blir en dag med lieslåtter. Den hålls på Lärjeåns kafé och trädgårdar Söndagen den 11 juni med början kl. 10:00 och slutar ungefär 17:00. På denna kurs är det mycket begränsade platser så därför vill jag att du som är intresserad mailar mig först (först till kvarn), för att sen anmäla dig som vanligt med 60 kronor på Nordea plusgiro 42 48 00 – 1. Du som är nyfiken på detta och skulle vilja pröva är välkommen att anmäla dig. LieMats kommer att lära dig grunderna och även att knacka liebladet. Ta med er lunchlåda ja det får bli kall sådan eller ät på Lärjeåns kafé, de har god mat. Vi bjuder på eftermiddagsfika. Senast den 2 juni behöver jag intresseanmälan. (Skulle detta vara populärt kan vi ju tänka oss en till kurs men det blir isåfall nästa år)

Jag har själv slagit med lie på mitt gamla jobb, när man får lite hum om detta går det som en dans faktiskt (nu är jag dock ringrostig). Allt hänger på rytmen och det vassa bladet. Man kan undra varför det heter slå, det gör man ju bara när man gör fel. I annat fall skär man faktiskt av gräset. Swisch swisch…swisch swisch…

Vi återkommer till hösten med fler föreläsningar med hösttema.

Här en liten presentation från liemannen!


2017-06-11_MatsRosengren-liemannen

Hejsan! Jag heter Mats Rosengren och bor på en gård vid Hornborgasjöns strand, mitt emellan Falköping, Skara och Skövde. Några av de roliga sakerna i livet har jag nu möjlighet att jobba med.

Lien kom jag i kontakt med för cirka tjugo år sedan. Då började jag som de flesta med att hacka mig genom gräset med ett slött blad och ett tungt stålorv som inte passade mig. Genom att titta och lyssna på andra duktigare personer utvecklade jag mig. Efter tio år tyckte jag att jag tillräckligt bra för att kunna lära ut till andra på kurser.

Det stora steget för mig var 2008 då jag var på liefestival i Danmark. Där fick jag möjligheten att ta del av kunskap från några av världens kunnigaste liemän/liekvinnor. Insikten blev att vi Sverige har tappat mycket av kunskapen. Våra förfäder några generationer tillbaka levde med lien i vardagen och utvecklade den till ett bra redskap. Efter mekaniseringen tappade vi det mesta av detta. I andra länder (Alpområdet, Balkan, Mellanöstern) finns denna kunskap levande idag. Det blev direkt både roligare och lättare för mig att slå samtidigt som min effektivitet fördubblades.

Det var också då jag lärde mig att vårt traditionella lieblad som ska slipas bara hör Skandinavien till. I övriga delar av världen där lie används har de annorlunda blad som ska knackas vassa. Det är dessa blad som säljs i Sverige idag, utan att säljare och köpare vet om det.Nu vill jag sprida detta till andra. Därför håller jag kurser och säljer blad, orv och annan utrustning av bra kvalitet.


Paula Palm
Trädgårdscoach

GÖTEBORGS STAD
Fastighetskontoret Markavdelningen
Telefon: 031-368 10 94
E-post: paula.palm@fastighet.goteborg.se

Postadress: Box 2258, 403 14 Göteborg
Besök: Postgatan 10
http://www.goteborg.se/fastighetskontoret